Effecten van de klimaatverandering in Malawi

Tijdens ons bezoek aan de verschillende dorpen en kleuterschooltjes, is het duidelijk dat Malawi zwaar getroffen wordt door de klimaatverandering.

Na de verwoestende cycloon Idaï in maart 2019, heeft Malawi nog 5 cyclonen over zich heen gekregen. Door hevige overstromingen en weinig tot geen toegang tot drinkbaar water, zijn er de afgelopen maanden verscheidene uitbraken geweest van cholera en polio. Er is een verhoogde frequentie en intensiteit van droogte en overstromingen. In het regenseizoen valt er of wel veel te weinig regen of wel veel te veel.

De moestuinen van de schooltjes brengen veel minder gewassen voort door de opeenvolging van extreme droogte perioden en overstromingen. De houten dakconstructie van 15 van de 18 kleuterschooltjes is deels of compleet aangetast door hout termieten.  Van 3 kleuterschooltjes dient het dak volledig vernieuwd te worden. Het dak van de schooltjes Favour en Nkokodzi was in die mate aangetast, dat het door één van de cyclonen is weg geblazen.

In het koud droog seizoen verkleint normaal gezien het territorium van een termieten kolonie. Stijgt de temperatuur terug, dan vergroot de kolonie. Door de hogere temperaturen na hevige regenval, is er weinig terugval in de grote van de kolonies.

Voor meer info over de gevolgen van de klimaatverandering in Malawi, kan je deze fact sheet van USAID raadplegen: Template (climatelinks.org)

Werken aan het dak van kleuterschool Milala fase 2

In een tweede fase is de nieuwe houten dakconstructie gemonteerd. ...
Read More →

Werken aan het dak van kleuterschool Nkokodzi

Het dak van kleuterschool Nkokodzi is bijna volledig hersteld.  De ...
Read More →

Werken aan het dak van kleuterschool Tiyanjane fase 1

Het beschadigde dak van het school -en keukengebouwtje Tiyanjane, is ...
Read More →

Help us to rebuild schools, setting up food aid programs & improving the average health conditions in Malawi.

Schools For Malawi VZW is a fundraising organisation, dedicated to support pre-schools in TA Kuntaja region, Malawi.
Shopping Cart
Scroll to Top